Cabang

Selasa, 28 Februari 2012

Qardiani serang pejabat Mufti Perlis.....


Pejabat Mufti Perlis diceroboh


2012/02/28

KANGAR: Pejabat Mufti Perlis yang terletak di Bangunan Datuk Mahmud Mat di sini diceroboh sekumpulan lelaki tengah hari semalam namun tiada petugas pejabat itu yang dicederakan.

Mufti Perlis Dr Juanda Jaya, berkata kumpulan seramai antara enam dan tujuh individu berumur bawah 40 tahun itu dipercayai ahli kumpulan sesat yang tidak berpuas hati terhadap kenyataannya berkaitan kumpulan Qardiani.

Bercakap kepada pemberita di sini, Dr Juanda berkata, ketika kejadian jam 12.30 tengah hari itu, beliau tiada di pejabat kerana menghadiri Konvensyen Pendidikan Islam peringkat kebangsaan yang berlangsung di Dewan 2020 dekat sini.

Lima kakitangan pejabat itu cemas apabila kumpulan lelaki itu menceroboh bahagian pentadbiran dan bahagian fatwa sambil mengambil gambar dan membuat rakaman video tanpa kebenaran.

Dr Juanda berkata, kumpulan itu ingin menemuinya tanpa membuat sebarang temu janji dan memaksa petugas di pejabat itu supaya mempertemukan mereka dengannya.

Bagaimanapun, beliau tidak menyatakan berapa lama kumpulan itu berada di pejabatnya.

Beliau percaya kejadian itu mungkin berpunca daripada kenyataan medianya berhubung kumpulan Qardiani yang difatwakan sebagai sesat oleh Majlis Fatwa Kebangsaan dan jawatankuasa fatwa negeri selain memprotes tindakan pihak berkuasa yang menahan seorang anggota kumpulan itu kerana menyebarkan ajaran Qardiani di sini, tahun lalu.

Dr Juanda berkata, ajaran Qardiani memang sudah lama diisytihar sesat iaitu sejak 1952 selepas mendapati pengikutnya tidak mengamalkan kehidupan sebagai umat Islam menyebabkan mereka tidak boleh berkahwin dengan orang Islam dan jika meninggal, tidak boleh dikuburkan di tanah perkuburan Islam.

Ajaran itu berasal dari Pakistan yang tidak mengakui Nabi Muhammad S.A.W sebagai Rasul yang terakhir, sebaliknya hanya sebagai nabi kerana mendakwa rasul terakhir ialah Mirza Ghulam Ahmad kelahiran Pakistan.

Malah, kata Dr Juanda, sejak tahun 1940-an lagi, ulama Islam seluruh dunia termasuk di India, Pakistan dan Indonesia meletakkan kumpulan Qardiani sebagai bukan Islam. - BERNAMA


nota : asal bukan umno, kalu hat ni lagi sesat......

Tiada ulasan:

Catat Komen

cetusan ranting 1 (terkini)