Cabang

Sabtu, 27 Mac 2010

BN Banyak Bahan Nak Lawan PR - Muhyiddin


PUTRAJAYA - Barisan Nasional (BN) mempunyai banyak 'bahan' untuk berdepan pakatan Parti Keadilan Rakyat (PKR)-DAP-Pas pada pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor, yang kini kosong ekoran kematian penyandangnya Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad daripada PKR malam kelmarin.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, 'bahan' itu akan digunakan bagi menyedarkan pengundi di kawasan berkenaan tentang siapa sebenarnya pakatan PKR-DAP-Pas.

“Waktu kempen, macam-macam boleh berlaku tetapi kita mempunyai banyak bahan sekarang yang boleh kita gunakan dalam pilihan raya kecil itu nanti,” katanya kepada pemberita selepas melawat Makmal Kualiti Guru Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) di Kementerian Pelajaran di sini, semalam.

Pada pilihan raya umum lepas, Dr Zainal Abidin yang juga bekas Timbalan Menteri Besar Selangor menewaskan calon BN, Datuk G.Palanivel dengan majoriti tipis 198 undi.

Allahyarham yang menyertai PKR pada 2005, memperoleh 23,177 undi manakala Palanivel yang juga Timbalan Presiden MIC, mendapat 22,979 undi.

Mengulas lanjut, Muhyiddin yang juga Timbalan Pengerusi BN berkata. dalam situasi sekarang, banyak pihak yang tidak berpuas hati dengan kerajaan negeri Selangor yang ditadbir parti pakatan.

Beliau berpendapat jika pilihan raya umum 2008 dianggap tsunami politik, keadaan kini berbeza kerana rakyat sudah mulai sedar bagaimana pakatan PKR-DAP-Pas mentadbir Selangor.

“Sudah terdengar banyak suara yang tidak puas hati dan sentimen sebegini saya kira menyeluruh dan atas dasar itu, kemungkinan mereka sudah insaf dan tahu bahawa yang lebih mampu dan berupaya ialah BN.

“Atas pertimbangan itu, saya mengharapkan keadaan yang lebih baik daripada segi sentimen politik di situ kepada BN. Apa pun kita tidak boleh rasa selesa atau terlalu yakin kerana kita faham situasi politik boleh berubah,” katanya.

Mengenai calon, Muhyiddin berkata, calon yang dipilih itu ialah individu yang paling disukai, terbaik, boleh menjalankan amanah sebagai wakil rakyat BN serta dapat menyelesaikan masalah rakyat dan sebagainya.

“Setakat ini, calon yang akan mewakili BN pada pilihan raya kecil itu ialah daripada MIC.

“Apa pun keputusan muktamad nanti akan dibuat oleh Pengerusi parti (BN) ,” katanya. - Bernama

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

cetusan ranting 1 (terkini)